Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Bloemendaal, Velsen, Zandvoort… Onder andere deze plaatsen liggen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland! Wat er zoal te doen is? Veel!

Vanuit bezoekerscentrum De Kennemerduinen kun je vele dagjes uit starten. Zo is er een informatiebalie, een winkel, een gratis tentoonstelling en het Duincafé, waar je onder meer kunt lunchen of een picknickmand bestellen. Ook zijn er in het nationale park regelmatig leuke excursies en activiteiten!

Bovendien kun je in het bezoekerscentrum meer informatie krijgen over de vele dieren die het Nationale Park hun thuis mogen noemen: reeën, damherten, zandhagedis, rugstreeppad, konikpaarden, shetlandpony’s, Schotse hooglandrunderen en nog veel meer dieren!

Wandelen

Een ommetje van een half uur of een forse wandeling van zo’n 15 kilometer? Het uitgestrekte natuurgebied heeft vele, vooraf uitgezette, wandelroutes in diverse afstanden. Op een aantal plaatsen is het zelfs toegestaan om met een aangelijnde hond te wandelen.

De (letterlijk en figuurlijk) mooiste dingen aan het Kennemerland? De hoge duintoppen! Ook de bossen en duinmeren zorgen voor een heerlijke sfeer. De romantische landgoederen maken het vervolgens compleet.

Fietsen

Geen zin om de fiets van huis mee te nemen? In de omgeving van het nationale park zijn diverse punten waar fietsen te huur zijn! Net als voor de wandelroutes geldt dat er vele verschillende tochten beschikbaar zijn. Door het park loopt ook een knooppuntennetwerk, waardoor je zelf eenvoudig een route uit kunt stippelen.

Galopperend over het strand

Droom jij ervan om te paard het duin- en strandgebied te verkennen? Ook daarvoor ben je in het Nationale Park aan het goede adres! Kriskras door het park zijn diverse ruiterpaden aangelegd. Dwars door open duin en bos ontdek je samen de schoonheid van het kustgebied!

Picknicken

Heb je een picknickmand besteld in het bezoekerscentrum of zelfs wat lekkers klaar gemaakt? Het ideale gezinsuitje in de natuur is óók in het Nationale park. Bij diverse ingangen zijn speelterreinen, maar ook onderweg zijn kleine speelweides te vinden. Gezellig samen picknicken, waarna de kinderen zich even kunnen uitleven op de verschillende speeltoestellen!

Een frisse duik

Bij ingang Koevlak van het Nationale Park ligt duinmeer ’t Wed. Hier kun je het hele jaar door zwemmen en recreëren op het uitgestrekte strand. Dankzij zwemlijnen is het strand ook veilig voor kinderen. Tijdens het officiële zwemseizoen wordt bovendien de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd.

Kortom, er is genoeg te ontdekken en beleven in het Nationale Park. Wil je ruim de tijd nemen om alle prachtige natuur te ontdekken, dan kun je natuurlijk altijd een overnachting in de omgeving boeken!