Fietsen & wandelen in Noord-Holland

Wandelen

Noord-Holland, waar je de grote hoofdstad van ons land kunt bezoeken. Maar iets hoger, richting het noorden, wacht zich een prachtige wandelverrassing voor je: de Waddenzee en Waddeneilanden! Wandelen over de wadden noemen we ook wel het waddenwandelen. Met 1200 kilometer aan wandelroutes kun je allerlei soorten landschappen, cultuur en natuur tegenkomen. Beleef de rust en de ruimte van de Waddeneilanden. De wind wappert door je haren en als je stil bent hoor je het geluid van de unieke wadvogels.

Je kunt zonder wandelervaring prima terecht in dit gebied. Er zijn routes voor een kort ommetje maar ook voor lange afstanden. Zo kun je één route wandelen of een meerdaagse tocht. Je kan de route zelf samenstelling naar je niveau en tijd. Als dagwandelingen zijn er routes van minstens 20 kilometer voor je uitgezet door de kenners van de regio. Ideaal om alle mooie plekjes van de Waddeneilanden en Waddenzee te ontdekken. Er zijn behalve kustwandelingen ook mooie historische paden, kerkpaden, pelgrimsroutes en nog vee meer. Ook de boerenlandenpaden zitten verwerkt in het wandelroute-netwerk.

Fietsen

Ben je gek op de Waddeneilanden én op fietsen? Op Texel kun je behalve wandelen ook heerlijk fietsen. Met een zeebries, de zee en golven in je uitzicht en prachtige weilanden om je heen kun je kilometerslange fietstochten maken. Er zijn prachtig aangelegde fietspaden door het bos en de duinen, langs de vuurtoren en door de gezellige dorpjes. Onderweg spot je misschien wel zeehonden die heerlijk liggen te zonnen op zandbanken!

Niet alleen in het Waddengebied kun je heerlijk fietsen, ook Kennemerland is een natuurrijk gebied. Achter de duinen bij het Noordzeekanaal en vlakbij Amsterdam richting het westen. Heerlijk fietsen door Haarlem of de badplaatsen Zandvoort en IJmuiden bezoeken. In Kennemerland kun je genieten van rust tussen de steden. Uiteraard staat Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij natuurliefhebbers in deze regio boven aan de lijst. Haar prachtige duinlandschappen en duinmeertjes creëren een ideale plek voor een dagje fietsen. Ook Spaarnwoude is een zeer bekend gebied om te fietsen. Het is niet voor niets aangelegd om de verstedelijking tegen te gaan. In dit gebied kan ook heerlijk ontspannen met andere vrijetijdsbesteding en buitensport.

Voor wie op zoek is naar een beetje actie kan terecht in Bergen (NH). Onyva verhuurt hier mountainbikes. Er is tevens een parcours aanwezig. Vies worden is geen probleem, want vlakbij de startplaats is gelegenheid om te douchen. Bovendien organiseert Onyva ook regelmatig uitdagende clinics. Durf jij het aan?