Alkmaar

De kaasstad van Nederland: Alkmaar. De traditionele kaasmarkt die van april tot september plaatsvindt is dan ook niet te missen wanneer de deze stad een bezoekje brengt! Maar behalve kaas, heeft Alkmaar nog veel meer te bieden!

Dankzij de rijke historie heeft Alkmaar talloze rijks- en oorlogsmonumenten. Zo is het Stadhuis van Almaar gebouwd aan het begin van 1500. Het gebouw is nog steeds in gebruik als stadhuis en vervult vaak de functie van trouwlocatie. Het Waaggebouw is herkenbaar aan de toren en is te vinden op het Waagplein. In het gebouw zijn het Holland Kaasmuseum en de VVV gevestigd. Ook kenmerkend voor de stad zijn de vele kerken en molens.

Kaasmarkt

Op het eerder genoemde Waagplein wordt elke vrijdagochtend tussen 10.00 en circa 12.30 uur de kaasmarkt gehouden. Speciaal voor alle toeristen wordt er behalve in het Nederlands, ook uitleg in het Duits, Engels, Frans en Spaans gegeven. Traditioneel geklede kaasdragers tonen de te verhandelen kazen. Kaas wordt geproefd, gekeurd, natuurlijk verkocht en ook gewogen. De onderhandelingen gaan traditioneel gepaard met handje klap.

Musea

In Alkmaar is natuurlijk het Hollands Kaasmuseum te vinden, waar je ontdekt waarom kaas het goud van Alkmaar is. Ook voor kinderen is er voldoende te beleven in het museum dankzij de speurtocht en de spelletjesverdieping. Minder voor de hand liggend in Alkmaar is het Beatles Museum, waar een unieke verzameling wordt tentoongesteld. Bovendien is er een uitgebreide souvernirshop. Het Stedelijk Museum Alkmaar toont de (kunst)geschiedenis en het culturele erfgoed van Alkmaar zelf. In het museum zijn wisselende exposities te bewonderen.

Winkelen

Wie toe is aan winkelen zit ook in Alkmaar goed. De stad heeft een groot aanbod aan diverse winkels. Dankzij de koopavond op donderdag en de koopzondag is de stad vrijwel elke dag van de week goed te bezoeken. Zonder kaasmarkt mee te rekenen, vinden er op drie andere dagen nog vier markten plaats in Alkmaar.

Al met al is Alkmaar dus zeer geschikt om te bezoeken. Wie er wil overnachten heeft een ruime keus uit onder andere hotels en b&b’s. In de omgeving van Alkmaar zijn natuurlijk ook talloze campings waar je kunt overnachten!